Tündérkávé – A varázslatos harmónia

A csokoládé mellett régóta szenvedélyem a kávé. Talán gyerekkoromra vezethető vissza az első emlék, amikor a reggeleket átlengte a friss kotyogós illata.  Az idők folyamán finomul az ízlés, változik a szeretett ízvilág, melyhez a kézműves termékek profizmusa és tökéletessége is társul . Nagy vágyam volt, hogy  megtaláljam a tökéletes ízharmóniát a kávék világában is. Az álom megvalósításához,  a megfelelő pörkölő mestert választva jött létre a Tündérkávé, így most már a 100 % arabica kávékat az otthonodban is megkóstolhatod.

„A kávé lehetővé teszi, hogy felkelj az ágyból, a csoki pedig érdemessé.”

A kávé világa csakúgy, mint a csokoládé területe, tele van újabb és újabb tanulási lehetőséggel és kihívással. Mindig van valami újdonság, ahol bővíteni lehet az ismereteket, új zöldkávé, készítési mód vagy ízvilág, amit ki kell és lehet próbálni, mindig van új információ és tudás, melyre szomjazok. 

Továbbra is kiemelten fontosnak tartom, csakúgy, mint a csokoládék terén, hogy  prémium minőségű alapanyaggal maximális minőségű terméket kínáljak a vásárlóimnak, mellyel különleges és varázslatos élményt szerezhetek. 

Nézd meg különleges termékeimet!

A kávé

 

Két fő kávéfajta létezik: az arabica (Coffea arabica), és a robusta  (Coffea robusta).

Az arabica volt az első típus, amit termesztettek,a kávé őshazájában, Etiópiában.  Az egyik legnépszerűbb, és legmagasabb minőségű kávébabfajta, a kereskedelemben kapható nedűk 70%-át az arabica teszi ki.  Az ültetvények általában tengerszint feletti magasságokban vannak, illetve a hegyek oldalán helyezkednek el . Nagyon sok gondoskodást és odafigyelést igényelnek és nagyon érzékenyek az időjárás változásaira. Édes, lágy ízvilág jellemzi. 

robusta  igénytelenebb kávéfajta, a párásabb, trópusi síkságokon is megterem, elsősorban Afrikában, és Indonéziában termesztik. Kétszer olyan magas a koffeintartalma, mint az arabicának, erősebb, karakteresebb ízvilág jellemzi.  

A kávé szüretelése

 

A kávécseresznyék szüretelése egy igen összetett folyamat. Kétféle módszerrel végezhető: kézi (lehúzós vagy szelektív technika) és a gépi módszer (hátránya, hogy az éretlen bogyókat is leszedik). A pörkölésnél csak akkor jön elő a kávé jellemző aromája, ha kizárólag érett kávébabokat használnak fel hozzá, így csak az aprólékos és precíz szüretelés hoz tökéletes eredményt. A kávészüret időtartama átlagosan 3-4 hónap, hiszen a gyümölcsök folyamatosan érnek. 

A kávécseresznyék megtisztítása elsősorban nedves vagy száraz módon történik. Azokon a helyeken, ahol magas a napsütéses órák száma, a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológéppel választják el a hústól a babszemet. 

Csapadékos helyeken a nedves eljárást alkalmazzák. Egy hántológép segítségével eltávolítják a gyümölcshúst, majd úgynevezett öblítő csatornákban átmossák őket. A következő lépésben 24-36 órán keresztül fermentáló medencékben erjesztik a babokat, hogy a maradék, rátapadt réteg is eltávolodjon róla. Végül a tökéletesen megtisztított szemeket napon, vagy szárítógépben megszárítják.

Létezik egy pulped natural másnéven honey eljárás, melyet a Tündérkávé esetén is alkalmaznak. A módszer eredménye egy kevésbé savas és enyhébben testes, kicsit gyümölcsös, de intenzíven édes és komplex ízvilág. Az eljárás során a gyümölcshúst eltávolítják a babról, de a pektin réteget rajta hagyják, melynek mennyiségétől függ a kávé édessége. Talán az egyik legfontosabb lépés az eljárás során. A rajta maradt pektinnel együtt szárítják meg aztán a babokat, és így megy végbe a fermentálási folyamat

Pörkölés

 

A kávé feldolgozásának utolsó és egyben talán a legfontosabb szakasza a pörkölés. Egy igazi művészi folyamat, rengeteg tapasztalatot igényel, hiszen ekkor alakul ki a kávé jellegzetes íze- illata- és zamatanyaga. A szemek nedvességtartalma csökken, térfogata nő, és  a kávészemek megduzzadnak Az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká bomlanak, és karamellizálódnak, s így alakul ki a kávé barna színe. A pörkölés során szabadul fel a kávé egyik legfontosabb összetevője, a koffein is. A kávészemek különböző gázokat tartalmaznak (többek között szén-dioxidot is), ezért van szükség aromazáró szelepre a csomagoláson, mely lehetővé teszi a gázok kiszivárgását, ugyanakkor a szelep biztosítja azt is, hogy oxigén ne kerüljön a csomagolásba és a termék sokáig friss maradjon.

Nézd meg különleges termékeimet!

Iratkozz fel a hírlevelére!

X